Kft osztalékfizetés 2023

Mikor lehet osztalékot fizetni?

Évente egyszer dönthetnek erről a tulajdonosok a mérleg elfogadása során az erről szóló taggyűlési határozattal. Magát a kifizetést azonban részletekben is lehet teljesíteni, akár a döntést követően, akár később is, amikor a cég pénzügyi helyzete megengedi, és az ügyvezetés szerint biztonságos.
Az osztalék nemcsak pénzben, hanem eszközben is felvehető.
Ha a mérleg elfogadáskor a tagok nem határoztak osztalékfizetésről, évközben csak osztalékelőlegről tudnak dönteni, de ez nagy adminisztratív teherrel jár.

Ha netán az év végén kiderül, hogy mégis veszteséges volt a cég, az osztalékelőleget vissza kell fizetni.
Az évközi osztalékelőleg kifizetésnek nincs számszerű korlátja, ezt elvileg bárhányszor meg lehet tenni, de a magas adminisztratív terhek miatt ez sem nem életszerű, sem nem éri meg.
Sokkal inkább jellemző, hogy év közben egyszer történik osztalékelőlegről szóló döntés.


Kinek jár az osztalék?

Az osztalékot mindig az a tulajdonos kapja, aki az osztalékról szóló döntés időpontjában tulajdonos a cégben. Ha év közben értékesítették a céget, akkor az új tulajdonos veszi fel az osztalékot, hiszen a cég vételárát nyilván úgy határozta meg az eladó, hogy figyelembe vette a neki járó, „bent maradt” osztalékot is, amit így a vevő a vételárban „megfizetett”.

Az osztalékot jellemzően tulajdoni rész arányában fizetik ki, de ettől el is térhetnek a tulajdonosok, ha mindenki elismeri, hogy egyikük a tulajdoni részénél nagyobb arányban vette ki a részét a munkában, a nyereség nagyobb arányban köszönhető neki, mint amit a befektetése indokolna.
Az ilyen osztalékfizetést azt megelőzően a társasági szerződésben, alapító okiratban rögzíteni kell.

Cégvezetői,cégtulajdonosi milliók az osztaléktól olcsóbban, kattintson ide!osztalékfizetés, kft osztalékfizetés 2023, osztalékfizetés 2023