NAV ellenőrzés, adőellenőrzés NAV ELLENŐRZÉS

NAV ELLENŐRZÉS

2020. 40. hét


KATÁSOK ELLENŐRZÉSE

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.


BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSKÉNT ADOTT UTALVÁNYOK NAV ELLENŐRZÉSE

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzés sorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél.

Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.


ÉSZAK-BUDAPEST

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.


BÁCS-KISKUN MEGYE

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben is ellenőrzik a vendéglátóhelyeket.

Az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésének ellenőrzésén túl vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.


BARANYA MEGYE

A NAV baranyai munkatársai szeptember 28. és október 4. között szerdán Pécsett, a Siklósi úti Interspar üzletsorán értékesítőket, csütörtökön Mohácson, a Kossuth Lajos utcai üzleteket, pénteken pedig Pécsett, a Centrum Áruházban található üzleteket ellenőrzik.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.


BÉKÉS MEGYE

2020. szeptember 28. és október 3. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megye területén működő piacokat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzésekre elsősorban Békésen, Békéscsabán, Szarvason, Gyulán, Tótkomlóson és Orosházán lehet számítani.


HAJDÚ-BIHAR MEGYE

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 30. és október 1. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.


HEVES MEGYE

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a papír- és írószer-kereskedőknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.


KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 28. és október 2. között a gyógynövény- és bioboltokat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.


NÓGRÁD MEGYE

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 28. és október 2. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

szeptember 28. (hétfő) Pásztói járás,

szeptember 29. (kedd) Salgótarjáni járás,

szeptember 30. (szerda) Rétsági járás,

október 1. (csütörtök) Balassagyarmati járás,

október 2. (péntek) Bátonyterenyei járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedésekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.


SOMOGY MEGYE

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 40-41. héten az alábbi ellenőrzéseket végzi:

• építőipari vállalkozásoknál a rendezetlen foglalkoztatotti jogviszonyok rendezése, valamint a

• vegyesboltokban, vegyiáru-üzletekben, drogériákban a maszk, kesztyű, kézfertőtlenítő szerek kereskedelme és a forgalmazott áruk eredete.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.


SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 40. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

szeptember 28. (hétfő): Nagyhalász, Ibrány,

szeptember 29. (kedd): Nyírcsászári, Nyírderzs,

szeptember 30. (szerda): Vasmegyer, Kemecse,

október 1. (csütörtök): Kántorjánosi, Hodász,

október 2. (péntek): Nyíregyháza.

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.


VAS MEGYE

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a zöldség-, gyümölcs-, és ruhakereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.


VESZPRÉM MEGYE

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 28. és október 2. között az alábbi járásokban ellenőrzik a kertészeteket, valamint a gazdaboltokat:

szeptember 28. (hétfő) Veszprém,

szeptember 29. (kedd) Pápa,

szeptember 30. (szerda) Ajka,

október 1. (csütörtök) Tapolca,

október 2. (péntek) Zirc.

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.


ZALA MEGYE

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 23. és október 2. között a vadász- és horgászboltokat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését vizsgálják.

NAVKis István üzleti tanácsadó Mezőkövesd
https://cegvezetoknek.hu
Kis István üzleti tanácsadó
cegvezetoknek@gmail.com
(06) (20) 504-4991

Kattintson ide, ha nem akar százezreket, milliókat veszíteni!