GARANTÁLT BÉRMINIMUM FIZETÉSE


Bár látszólag egyértelmű, hogy kinek mennyi jár, a gyakorlatban mégis felmerülnek bizonyos kérdések a garantált bérminimum alkalmazása során.
A problémát az okozza, hogy mit minősíthetünk középfokú végzettségnek.

A garantált bérminimum feltétele ugyanis, hogy „a legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére” jár alapbérként a megállapított garantált bérminimum”.
Az Országos Képzési Jegyzék (közismerten OKJ) az, ami meghatározza a képesítési szinteket.
Ebben több szintet is megkülönböztetnek a középfokú képesítések esetén:
- 32 Alsó középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg.
- 33 Alsó középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül.
- 34 Középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg.
- 35 Középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül.
garantált bérminimum fizetése, garantált bérminimum alkalmazása,,
A Kúria kimondta, hogy a garantált bérminimumról szóló kormányrendelet „a garantált bérminimum fizetését „legalább középfokú végzettséghez” köti.
A jogszabályokból nem vezethető le, hogy az alsó középfokú végzettség ne minősülne legalább középfokú végzettségnek a garantált bérminimumra jogosultság szempontjából.” Mindegy, hogy egy adott szakképesítés alsó középfokúnak vagy középfokúnak minősül-e, jár a garantált bérminimum, ha - a munkakör betöltése középiskolai végzettséghez, illetőleg középfokú szakképesítéshez kötött és - a munkavállaló rendelkezik is ezzel a végzettséggel, képesítéssel.

Mindegy, hogy egy adott szakképesítés alsó középfokúnak vagy középfokúnak minősül-e, jár a garantált bérminimum, ha
- a munkakör betöltése középiskolai végzettséghez, illetőleg középfokú szakképesítéshez kötött és
- a munkavállaló rendelkezik is ezzel a végzettséggel, képesítéssel.
garantált bérminimum fizetése, garantált bérminimum alkalmazása,garantált bérminimum fizetése, garantált bérminimum alkalmazása, 
garantált bérminimum fizetése, garantált bérminimum alkalmazása,

Garantált bérminimum fizetése 2024, garantált bérminimum fizetése