Céges személyautó vásárlása


Autóvásárlás vagy lízing?

A céges autóvásárlás és a lízing között az a különbség, hogy a lízing során a kiválasztott autót a lízingcég vásárolja meg, és havidíj ellenében bérbe adja az ügyfélnek, így a futamidő alatt a lízing cég tulajdona marad a gépjármű.

A törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy ne csak új, hanem használt autót is lehessen lízingelni. A fő különbség tehát a tulajdonjog alakulásában van, hiszen a hitelből történő vásárlás vagy az egy összegben történő fizetés esetében a gépjármű rögtön a vásárló tulajdona lesz.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tulajdonjog megszerzéséért összességében kevesebb pénzt fog a járműre költeni.
céges személyautó vásárlása
Saját tulajdonú autó esetén a gépjármű szabadon használható, lízing esetén azonban ez korlátozott lehet.
A nyílt végű pénzügyi lízing előnye azonban, hogy a lízingdíj ÁFA-ja az erre vonatkozó feltételeknek való megfelelés esetén visszaigényelhető.
A pénzügyi lízingen túl, operatív lízing igénybevételére is van lehetőség, amit akkor érdemes megfontolni, ha a tulajdonjog megszerzése nem kulcsfontosságú.
Az operatív lízing, azaz a tartós bérlet előnye, hogy a kifizetett havi bérleti díj elszámolható költségként, valamint nem kötelező az önerő.
A havidíj minden szolgáltatást és adófizetési kötelezettséget tartalmaz (cégautó adó és gépjárműadó), valamint az adminisztrációja is egyszerűbb a többi lízing fajtához képest.

A megvásárolt járműveket lehetőség van egy flottakezelő cégre bízni.
Ennek az a lényege, hogy a tulajdonos mentesül a céges autók üzemeltetésétől karbantartásától és az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatoktól.
A kiszervezésnek köszönhetően nem kell foglalkoznia az ügyintézés terheivel sem.
A szolgáltatás lényege, hogy bármekkora méretű flotta kialakítható, néhány darabtól egészen a több száz céges autóból álló állományig.

Céges személyautó vásárlása