Céges autó vásárlása


Autóvásárlás vagy lízing?

A céges autóvásárlás és a lízing között az a különbség, hogy a lízing során a kiválasztott autót a lízingcég vásárolja meg, és havidíj ellenében bérbe adja az ügyfélnek, így a futamidő alatt a lízing cég tulajdona marad a gépjármű.
A törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy ne csak új, hanem használt autót is lehessen lízingelni. A fő különbség tehát a tulajdonjog alakulásában van, hiszen a hitelből történő vásárlás vagy az egy összegben történő fizetés esetében a gépjármű rögtön a vásárló tulajdona lesz.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tulajdonjog megszerzéséért összességében kevesebb pénzt fog a járműre költeni.

Saját tulajdonú autó esetén a gépjármű szabadon használható, lízing esetén azonban ez korlátozott lehet.
A nyíltvégű pénzügyi lízing előnye azonban, hogy a lízingdíj ÁFA-ja az erre vonatkozó feltételeknek való megfelelés esetén visszaigényelhető.
A pénzügyi lízingen túl, operatív lízing igénybevételére is van lehetőség, amit akkor érdemes megfontolni, ha a tulajdonjog megszerzése nem kulcsfontosságú.
Az operatív lízing, azaz a tartós bérlet előnye, hogy a kifizetett havi bérleti díj elszámolható költségként, valamint nem kötelező az önerő.
A havidíj minden szolgáltatást és adófizetési kötelezettséget tartalmaz (cégautó adó és gépjárműadó), valamint az adminisztrációja is egyszerűbb a többi lízing fajtához képest.
A megvásárolt járműveket lehetőség van egy flottakezelő cégre bízni. Ennek az a lényege, hogy a tulajdonos mentesül a céges autók üzemeltetésétől karbantartásától és az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatoktól. A kiszervezésnek köszönhetően nem kell foglalkoznia az ügyintézés terheivel sem.
A szolgáltatás lényege, hogy bármekkora méretű flotta kialakítható, néhány darabtól egészen a több száz céges autóból álló állományig. A megfelelő jármű kiválasztásánál érdemes figyelembe venni néhány kritériumot, amelyet az anyagi és a kényelmi szempontok miatt érdemes betartani.

A jármű mindenekelőtt legyen megbízható
Egy cég számára a megbízhatóság kulcsfontosságú, hiszen ezeknek az autóknak állandóan használatra alkalmasnak kell lenniük.
Minél több időt töltenek a szerelőműhelyekben, annál több kényelmetlenséget és veszteséget okoznak.
A kiszervezett szervizelés ráadásul akár napokba is beletelhet.

Fontosak a fenntartási költségek
Az autó vételára mellett, a fenntartási költségekkel is szükséges számolni.
Hiába sikerült kedvező áron autót vásárolni, ha az évek során az állandó, havi jellegű költségek magasak lesznek, akkor hosszú távon elvész a vásárlás kezdeti anyagi előnye.
Éppen ezért érdemes utánajárni az olyan fenntartási költségeknek, mint az üzemanyag ára, a javítások várható díjai és az egyéb felmerülő kiadások.

Biztonság
A biztonsággal kapcsolatos tényező soha nem lehet kérdés, főleg olyan járműveknél, amiket sokat használnak, hiszen ezek nagyobb eséllyel szenvednek el balesetet.
Fontos, hogy ezek az autók magas biztonsági felkészültséggel rendelkezzenek, így az utastérben lévők élete sincs akkora veszélyben, illetve az anyagi kár is kisebb lehet egy esetleges baleset esetén.
A jelentős biztonsági tényezők közé tartoznak a korszerű berendezések és a kitűnő eredmény a töréstesztről.

Válasszon értékálló autót
A bemutatott szempontokon túl a választásnál, anyagi szempontból nem érdemes elhanyagolni az értékállóságot sem.
A lassú értékvesztés pénzügyi értelemben a legjobb, ráadásul így kedvezőbb döntési helyzetbe kerül.
A hamar meghibásodó járműveket a cégek kénytelenek idő előtt eladni és a tevékenység fenntartása érdekében ezeket pótolni.
Abban az esetben, ha nem a célnak megfelelő autót vesz, akkor a fent felsorolt szempontok semmit nem érnek. Éppen ezért a vásárlásnál fontos, hogy a felhasználási körülményekre optimalizáljon.
Bizonyos járművek pozitív tulajdonságai a nehezebb terepen jönnek ki, míg másoké az aszfalton: vannak, amiket teherhordásra terveztek, és a presztízsértékű autókról sem szabad elfeledkezni.
Városi közlekedéshez általában kisebb méretű, alacsony fogyasztású elektromos jármű javasolt.
A kényelem és az ergonómia is fontos, viszont az alacsony üzemeltetési díjak, a dinamizmus és könnyen parkolhatóság számít.
Ezzel szemben hosszú utakra a kényelem az elsődleges, hiszen ebben az esetben a sofőr akár 4-8 órát is a járműben ülhet.
A biztonsági funkciókról, rendszerekről sem szabad megfeledkezni, ugyanis az ilyen utak magasabb rizikófaktorral rendelkeznek.
Fontosak még az assistance szolgáltatások, mivel ezek külföldön is gyors segítséget hozhatnak egy probléma során.

Milyen célra használható a céges autó?

Manapság a céges autók a virágkorukat élik. A legkülönbözőbb célokra használják őket, ezért a vásárlásnál nem csak azt kell megfontolni, hogy milyen típusú útra, környezetbe szánja őket, hanem a konkrét helyzeteket, célokat is.
céges autó, céges személyautó, céges autó vásárlása,
A legjellemzőbb felhasználási módok a következők:
Személyszállítás - célja általában egy vagy több személy állandó utaztatása, legyen szó munkahelyi ingázásról, ügyfelek felvételéről.
Ezek általában rövidebb utakat tesznek meg.
Áruszállítás - nagyobb mennyiségű, nehézségű áru mozgatására szolgál. Néhány kilométertől kezdve akár több ezer kilométert is megtehetnek.
Bizonyos esetben sajátos biztonsági eljárásokat kell betartaniuk attól függően, hogy mit szállítanak.

Gyakori hosszútávú utak - ez leginkább az ötven kilométernél hosszabb üzleti utakra jellemző, ahol a dolgozónak akár heti rendszerességgel utaznia, vezetnie kell.
Munkavállalóknak, vezetőknek biztosított autók - ebben az esetben a dolgozó jogosult a jármű mindennapos, magáncélú használatára.
A tulajdonjog azonban nem lesz az övé, azaz a cégtől való távozásakor az autót vissza kell szolgáltatnia.
A felhasználási módból adódóan vannak autótípusok, amelyeket érdemes előnyben részesíteni az adott feladatra.
A furgonok és a kisteherautók megfelelőek az áruszállításra, mivel rendelkeznek rakodótérrel. Fontos szempont még a biztonság és a sofőr kényelme.

A magas presztízsű járművek, mint például a klasszikus ötajtós felsőkategóriás limuzinok a vezetőknek ajánlottak., A középkategóriás személyautók a dolgozók számára ideálisak, legyen szó belvárosi közlekedésről vagy rendszeres ingázásról.

Az optimálistól eltérő használatnak, anyagi jellegű következményei lehetnek. A kisteherautók nem valók személyszállításra, mivel ahhoz túl magas fogyasztással rendelkeznek, nem elég kényelmesek és nem rendelkeznek megfelelő biztonsági rendszerrel sem.
A magas presztízsű jármű nem alkalmas fuvarozásra, hiszen az állandó rakodás hamar tönkre teheti azt.

Az elektromos, a hibrid és a benzines autó

Ma már egyre könnyebben elérhetővé válnak az elektromos és a hibrid járművek, ezért a vásárlásnál ezeket a típusú autókat is érdemes számításba venni.
Elektromos, valamint hibrid autók esetén figyelembe kell venni, hogy az elektromos töltés hogyan oldható meg.. Mindemellett az ilyen típusú autók használata pozitív környezettudatos üzenet lehet a közösség számára. Természetesen a benzines autók mellett is sok érv szól.
A piacon több modell található, és ezek a járművek is nagy hatótávolsággal és megbízhatósággal üzemelnek.
Ezzel szemben a meghibásodás az autó forgó-kopó alkatrészei miatt nagyobb valószínűséggel következik be, illetve a benzines autók nem rendelkeznek parkolási kedvezményekkel.

A környezetvédelem szempontjából az elektromos autó a legjobb választás. Bár jelenleg még szűkebb a piaci választék és magasabb a vételáruk. Hosszú távon olcsóbban fenntartható, a városban autózva gyors, csendes és hatékony közlekedést biztosít.
Cégautó költségei, a cégautó adó
Cégautóadót kell fizetni azok után a személygépkocsik után, amelyek nem magánszemély tulajdonában állnak, vagy magánszemély tulajdonában állnak, de a személygépkocsik után költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el.
Személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas.

A Gjt. szerint a cégautóadó tárgyát képezi az a személygépkocsi, amely:
– nem magánszemély tulajdonában álló belföldi hatósági nyilvántartásba vett, magyar rendszámú személygépkocsi,
– magánszemély tulajdonában álló vagy hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi, amely után az Sztv.8 szerinti költséget, ráfordítást, vagy az Szja tv. szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban együtt: költséget) számoltak el.
A cégautóadó fő szabály szerint negyedévenként, önadózással (mely ez esetben adómegállapítási-, adóbevallási- és adófizetési kötelezettséget jelent) kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amelyben az adókötelezettség fennáll.
Ezt a naptári negyedévet követő hó 20.napjáig kell bevallani, illetve megfizetni. Forrás: BKIK

Céges autó vásárlása információ!